098/161 9380 [email protected]

Čakovečki Muzej Međimurja i ove godine bit će dio nacionalne manifestacije Noć muzeja koja će diljem Hrvatske biti održana 26. siječnja. Tema 13. izdanja Noći muzeja je sport, a u Muzeju Međimurja zajedno sa Zajednicom sportskih udruga Čakovca osmislili su program pod nazivom: Brže, više, jače…sport u Međimurju. Na konferenciji za medije koja je bila održana u Muzejsko-informacijskom centru u čakovečkom Starom gradu tajnik Zajednice Tomica Jakopec izjavio je kako se nije ni sekunde dvojilo kada je stigao poziv Muzeja za sudjelovanjem u Noći muzeja. “Naša tribina Čakovečke sportske legende je zamišljena kao zahvala i priznanje poznatim čakovečkim sportašima, ali i kao podsjećanja mladih generacija na velike sportske uspjehe. U Muzeju Međimurja u sklopu Noći muzeja također se žele osvrnuti na bogatu sportsku povijest našeg grada i našeg kraja te je naše sudjelovanje samo nastavak onog što radimo u Zajednici” rekao je Jakopec.

Noć muzeja bit će otvorena u 18 sati (26. siječnja) tribinom Brže, više, jače…sport u Međimurju u Muzejsko-informacijskom centru, u kojem će biti održan sportski dio programa, a glavna “zvijezda” bit će teniski reket kojim je igrao Franjo Punčec. Uslijedit će kratka prezentacija u kojoj će tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec predstaviti povijest sporta u Međimurju. Jakopec je najavio razgovore s istaknutim sportašima i međimurskim sportskim legendama koji će započeti u 19 sati. “Zbog burne povijesti ovog kraja i nedostatka pisanih dokumenata ti ljudi iz prve ruke mogu prepričati neke znane, ali i manje poznate detalje čakovečkog sporta” kazao je. O tenisu u Čakovcu će pričati Zvonimir Vertuš, o odbojci Branko Grabar i Ivan Petriš, a o rukometu Željko Kavran. Tajnik čakovečke sportske zajednice je istaknuo kako će oni u opuštenoj atmosferi u razgovoru s moderatorom otkriti puno zanimljivih priča i anegdota.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako je Čakovec od nekad bio grad sporta, što njeguje i danas. “Javnost ćemo upoznati s našom zbirkom Sport u Međimurju. Trenutačni uvjeti ne dopuštaju prezentaciju međimurskog sporta u stalnom postavu, ali želja nam je nastaviti obogaćivati zbirku te pozivam sve građane koji imaju bilo kakve sportski vrijedne predmete da nam se jave” rekla je Hrustek Sobočan. Tijekom Noći muzeja ulaz u stalni postav Muzeja te izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja od 18:00 do 00:00 bit će besplatan, dok je u atriju za sve posjetitelje osigurano besplatno kuhano vino i druženje uz vatru.