098/161 9380 [email protected]

 

 U srijedu navečer, u dvorani Centra za kulturu Čakovec održan je tradicionalni Izbor najboljih sportaša i ekipa Čakovca za proteklu godinu. Dvorana je bila ispunjena sportašicama i sportašima, njihovim roditeljima i prijateljima te svim ljubiteljima sporta i sportskih aktivnosti kojih u našem gradu ne nedostaje. Protekla je godina za čakovečki sport i njegove sportaše bila izuzetno uspješna, te sportašima i novinarima nije bilo jednostavno izabrati one najbolje.

Ovaj svojevrsni čakovečki praznik sporta počeo je obraćanjem predsjednika Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Anđelka Crnčeca, koji je rekao da je prošlu godinu obilježilo mnoštvo sportskih događanja i uspjeh naših klubova te pojedinaca. Dokaz je to da čakovečki sport ne umire, već upravo suprotno, a njegovu budućnost jamče i mladi kojih u klubovima ima mnogo. O odličnom radu i klubovima svjedoči i činjenica da je za prošlu godinu podijeljeno čak 17 priznanja perspektivnim sportašima, od kojih će neki u budućnosti sigurno obilježiti gradski, županijski pa i nacionalni sport. Kao probleme s kojima se čakovečki sport susreće je manjak prostora za treninge u dvoranama, financiranje liječničkih pregleda te nedostatak liječnika sportske medicine. No, vjeruje da će se i to riješiti, uz istaknutu odličnu suradnju s Gradom.

Zahvaljujući se gradonačelnici Ljerki Cividini na prijedlogu i Gradskom vijeću na usvajanju, rekao je da je ove godine Proračun za sport u Čakovcu povećan za 20 posto te je prvi puta u povijesti prešao milijun eura. Čakovečki sportaši će to povjerenje, sportskim uspjesima sigurno opravdati.

Prva dodjela večeri bila je ona najuspješnijim sudionicima ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”. Podijeljene su ukupno 34 medalje, od čega 6 brončanih, 17 srebrnih, 10 zlatnih te prvi put jedna platinasta. Nju je dobila Lucija Jović koja je sudjelovala na čak 13 različitih kampova. Medalje im je podijelila voditeljica Sektora za potporu sustavu sporta i zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje pri Upravi za sport MINTS-a Martina Jeričević. Tom je prigodom istaknula da je došla u grad koji je zaljubljenik u sport te u kojem sportska zajednica s ograničenim resursima stvara mnogo. Ministarstvo ovaj projekt financira već 5 godina te je sigurno jedan od nacionalnih sportskih brendova.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga i dopredsjednik ZSU Čakovec Goran Kolarić podijelili su priznanja “Anto Dragić” perspektivnim sportašima i sportašicama. Nagrade za 10, 20 te 40 godina rada dobili su MRK “Čakovec”, Klub odbojke na pijesku “Čakovec” te Šahovski klub “Sloboda” Mihovljan. Posebno priznanje za iznimna postignuća dobili su Vera Korent, dugogodišnja tajnica Zajednice sportskih udruga Čakovca, Rino Megla, osvajač 1. mjesta na svjetskom prvenstvu za oboljele od Parkinsonove bolesti, Nikola Mikac za 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Racketlonu seniori 40+, Jurica Tomac, član seniorske reprezentacije na Balkanskom prvenstvu u krosu te Nenad Vrbanec, osvajač 1. mjesta na Svjetskom prvenstvu u judu za osobe s Down sindromom do 90 kg.

Nagrađeni su i mladi sportaši koji su se lani posebno istaknuli svojim uspjesima. To su plivač Marko Beliga iz ČKP-a, Lorenna Hranilović iz Judo kluba “Zrinski”, te Aida Trstenjak iz Karate kluba “Globus” Čakovec. Njima je nagrade uručio direktor Ureda za programe lokalnog sporta pri HOO-u Hrvoje Balen. Najbolja muška momčad u 2023. godini je seniorska momčad Streljačkog kluba “Alzas” Čakovec, najbolja ženska ekipa su seniorke Ženskog rukometnog kluba “Zrinski” Čakovec, najbolji sportaš Čakovca je član Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec Marko Sambolec, a najbolja sportašica tenisačica Teniskog kluba “Franjo Punčec” Čakovec Antonija Ružić. Nagrade su im uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Zajednice sportskih udruga Crnčec. Antonija je na turniru u Velikoj Britaniji, a nagradu je u njeno ime preuzelo kumče Nikol. Na kraju svečanosti obratili su se predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i župan Matija Posavec.

Varga je naglasio da čakovečki sport postiže odlične rezultate gotovo u svakom segmentu te da su naši sportaši pozitivni ambasadori grada. Zahvaljujući njihovim uspjesima, širi se slika grada kao sportske sredine. Rekao je da je grad znatno povećao izdvajanja za sport u ovoj godini te da će i dalje podupirati svaki projekt usmjeren poticanju svima da se bave sportom. No, kako bi naši klubovi postigli još bolje rezultate, potrebno je uključivanje gospodarstva, koje je uspješno poput sportaša. Čestitajući nagrađenima, pozvao je sve da se bez obzira na spol ili godine života bave sportom, jer je to najbolji i najjeftiniji put do zdravlja, kako pojedinca tako i cijelog društva.

Posavec je rekao da je Međimurje sredina koja ima izuzetno mnogo aktivnih sportaša, a Čakovec kao najveći grad i središte županije sigurno u tome prednjači. Nije slučajno što je Međimurje prije dvije godine bilo Europska regija sporta, a ta titula bila je samo poticaj da svi budemo još bolji. Mnogo je sportske infrastrukture napravljeno u posljednje vrijeme, mnogo se gradi i obavlja, sve s ciljem da se naši građani imaju gdje baviti sportom i sportskom rekreacijom. Posebna dodana vrijednost su i sportske manifestacija po kojima smo prepoznatljivi te koje daju dodatni pečat uspješnosti gradu i županiji te svim našim sportskim klubovima