098/161 9380 [email protected]

S plavim balonima u ruci kroz tjelovježbu i šetnju u čakovečkom Perivoju Zrinski te ispisivanjem plavog kruga na Trgu Republike danas su članovi Udruge Međimurski slatkiši sa svojim prijateljima obilježili Svjetski dan šećerne bolesti.

Obilježavanje dana održano je u sklopu aktivnosti “Volonteri u parku” koju zajednički organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca. Cilj aktivnosti “Volonteri u parku” je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu.

Prije šetnje Perivojem kratko razgibavanje za članove udruge predvodila je kineziologinja Gordana Nomo Nemi. „Obišli smo cijeli Perivoj Zrinski, prošetali kroz prekrasan Stari grad i bili na središnjem Trgu Republike. Usprkos hladnom vremenu vidjelo nas je puno ljudi i njihova podrška nam znači puno“ izjavila je tajnica udruge Međimurski slatkiši Suzana Mutvar.

Govoreći o šećernoj bolesti ili dijabetesu kazala je kako u našoj zemlji ima oko 300.000 oboljelih od šećerne bolesti, a pretpostavlja se da preko 40 % slučajeva nije ni dijagnosticirano. „Dijabetes se u Hrvatskoj nalazio na četvrtom mjestu ljestvice vodećih uzroka smrti prije izbijanja pandemije virusa COVID-19“ istaknula je.

Osvrnula se na današnje obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u Čakovcu rekavši kako ova suradnja sa čakovečkom sportskom zajednicom i županijskim zavodom za javno zdravstvo traje već godinama te se odmah preporučila i za 2022. Sljedeća, a ujedno i posljednja ovogodišnja aktivnost „Volonteri u parku“ na rasporedu je 11. prosinca.