098/161 9380 [email protected]

Maglovito vrijeme u čakovečkom Perivoju Zrinski nije utjecalo na dobro raspoloženje sudionika današnje (utorak 6. studenoga) 11. aktivnosti Volonteri u parku. Ovog puta su organizatori Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca spojili najmlađe i najstarije građane Čakovca. Naime, Grupi za nordijsko hodanje ZZJZ Međimurske županije pridružilo se 50-tak mališana iz Dječjeg vrtića Cipelica s ciljem demonstracije međugeneracijske solidarnosti kroz sport i rekreaciju. Vrtićarce i 30-tak članova Grupe za nordijsko hodanje najprije je za fizičku aktivnost pripremio razgibavanjem i zagrijavanjem na ulazu u Perivoj Zrinski profesor tjelesne i zdravstvene kulture i trener u Čakovečkom plivačkom klubu Goran Kolarić. Tom prigodom je kazao kako mu uopće nije bio problem pripremiti vježbe za dvije različite dobne kategorije jer su i jedni i drugi u stvari djeca. “Oni stariji samo su malo veća djeca” izjavio je sa smješkom Kolarić.

Nakon petominutnog razgibavnaja vesela karavana zajedno se uputila u pješačenje kroz čakovečki park uživajući u jesenskom vremenu i šarenilu boja. I dok su oni manji odradili jedan krug oko Starog grada Zrinskih oni stariji su pak dva ili tri puta propješačili Perivojem. Voditeljica Grupe za hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marija Prekupec kazala je kako se polaznici Grupe redovito okupljaju utorkom na nordijskom hodanju, a ovog puta im se jako dopala prisutnost djece.

“U Grupi su većinom umirovljenici, ali ima i onih mlađih koji brinu o svom zdravlju. Do sada je kroz edukaciju u Grupi prošlo 140 osoba. Nordijsko hodanje je odlična aktivnost koja nosi brojne benefite za organizam, a sada smo s time upoznali i djecu iz vrtića. Možda i oni potaknu nekog u svojoj obitelji na kretanje i odlazak u park” poručila je Prekupec. Sljedeća, a ujedno i posljednja aktivnost Volontera u parku bit će za tjedan dana kada će biti obilježen Svjetski dan dijabetesa. Cilj aktivnosti “Volonteri u parku” je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašenje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju, očuvati životnu okolinu. Aktivnosti se provode u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.