098/161 9380 [email protected]

U srijedu navečer, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ispunili su sportaši, rekreativci, sportski djelatnici i entuzijasti. Povod je bio izbor Najsportaša Čakovca za 2022. godinu.

Svečanost je to koja se tradicionalno održava početkom godine te na kojoj članovi sportskih udruga i novinari nagrađuju najuspješnije pojedince i klubove u protekloj godini. Zahvaljujući brojnosti, tradiciji i radu čakovečkih sportaša i ove godine konkurencija je bila velika.

Svečanost podjele uveličali su državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, direktor Ureda za razvoj sporta na lokalnoj razini Hrvatskog olimpijskog odbora Hrvoje Balen, predsjednik Zajednice sportskih udruga Međimurske županije Mato Kljajić te naravno predstavnik domaćina, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Anđelko Crnčec.

Crnčec je naglasio da je i prošla godina za čakovečki sport bila vrlo uspješna, o čemu svjedoči i velik broj nominiranih za priznanja. Rezultat je to višegodišnjeg sustavnog rada u 80 klubova uključenih u gradsku sportsku zajednicu, dodao je.

Predsjednik čakovečkog Gradskog vijeća Josip Varga čestitao je svim našim sportašima koji su na natjecanjima održanim protekle godine postigli zapažene rezultate te tako promovirali Čakovec kao sredinu koja shvaća važnost bavljenja sportom. Na našem području postoji velik broj uspješnih i kvalitetnih sportskih klubova, rekao je Varga te pozvao sve građane da se u njih uključe, bilo natjecateljski, bilo rekreativno, jer tako direktno pozitivno utječu na svoje zdravlje.

Skup je pozdravio i župan Posavec, koji je naglasio da velik broj nominacija govori o iznimno dugačkom nizu sjajnih sportskih rezultata ostvarenih tijekom 2022. godine „Bila je to godina kada je Međimurska županija ponosno – kao prva u Hrvatskoj – ponijela titulu Europske regije sporta, a vi ste svi ne samo uzori mladima koji tek stasaju kao sportaši, već i istinski ambasadori titule i našega kraja. Svaki vaš uspjeh rezultat je velikog truda i odricanja pa su time i vaši rezultati sjajniji“, rekao je, među ostalim župan.

Najprije su podijeljene medalje osnovnoškolcima koji su lani sudjelovali u ljetnim sportskim kampovima „Svaki tjedan sport jedan“. Projekt je to koji se provodi od početka dvijetisućitih, a koji ima za cilj upoznavanje djece sa sportskim aktivnostima s kojima se u Čakovcu mogu baviti. Priznanja koja nose ime poznatog čakovečkog sportskog djelatnika, entuzijasta i promotora Ante Dragića i ove godine dobili su mladi perspektivni sportaši. Nagrađeni su i sportski klubovi koji ove godine obilježavaju okrugle obljetnice. Posebno priznanje za iznimne rezultate u protekloj godini dobili su Rajko Orehovec iz Atletskog kluba „Međimurje“ Čakovec te Nenad Vrbanec iz Judo kluba „Zrinski“ Čakovec.

Kao najbolji par/štafeta/posada u 2022. godini proglašen je dvojac Kuglačkog kluba „Željezničar“ Čakovec, Franjo Gosarić i Denis Košak. Najbolja ženska ekipa u prošloj godini bila je ona Ženskog rukometnog kluba „Zrinski“ iz Čakovca, a najboljom muškom momčadi proglašena je ona Streljačkog kluba „Alzas“. Najbolji čakovečki sportaš u protekloj godini, zahvaljujući postignutim rezultatima, ponovno je srebrni gimnastičar Filip Ude. Najbolja sportašica pak je tenisačica „Franje Pučeca“ Antonija Ružić, iza koje je još jedna vrlo uspješna natjecateljska godina. Kako je Antonija zbog sportskih obveza nije mogla doći na svečanost, nagradu su u njeno ime preuzeli majka Anita i predsjednik Teniskog kluba „Franjo Punčec“ Josip Sabolek.

U sklopu svečanosti predstavili su se i karatisti „Shotokan karate kluba“ Čakovec, a prikazan je i film o čakovečkim streljačkim klubovima. Kako bi sve ostalo u sportskom duhu, pobrinula se Tanja Mesarić Novak koja je kratkom tjelovježbom razgibala publiku. Svečanost je zatvorio državni tajnik Družak. Čestitao je svim dobitnicima te najavio sustavna ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Izvor i foto: Grad Čakovec