098/161 9380 [email protected]

U skladu s epidemiološkim prilikama i pridržavajući se preporuka za održavanje događaja, Zajednica sportskih udruga Čakovca organizirala je u utorak 27. travnja dodjelu priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu. Na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu izostala je publika i mediji, ali nisu izostali odlični rezultati čakovečkih sportaša.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Zajednice Bojan Ružić kazao je kako će prošla godina biti zapamćena po korona krizi, ali usprkos tome napravljeni su zavidni sportski rezultati te izgrađeni brojni infrastrukturni objekti. „To će pomoći da sportaši kvalitetnije rade i postižu bolje rezultate“ naglasio je Ružić.

Među najznačajnijim rezultatima u 2020. je bilo srebro Filipa Udea na Europskom gimnastičkom prvenstvu na konju s hvataljkama koje mu je donijelo 17. priznanje za najsportaša Čakovca. Predstavnici medija i sportova gotovo jednoglasno su 34-godišnjaka još jednom proglasili za najboljeg sportaša Grada Zrinskih. Nominirani su još bili streličar Karlo Cilar, strijelac Lovro Novak, atletičar Sven Todorović i badmintonaš. Član Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan je u kratkom obraćanju rekao kako svake godine sportaši pokušavaju napraviti što bolje rezultate, ali ove godine koronavirus je sve malo maknuo s tračnica. „Nadam se da će situacija što prije postati normalna i da se vratimo onome što volimo raditi da budemo još bolji“ izjavio je Ude i u ime svih nagrađenih se zahvalio cijeloj sportskoj zajednici u Čakovcu.

Kod sportašica drugu godinu za redom titula je pripala mladoj tenisačici Antonii Ružić. Članica Teniskog kluba Franjo Punčec prošle je godine nastupala na glavnom turniru Australian Opena, a na tom turniru u kategoriji parova izborila je četvrtfinale. Najbolja je hrvatska juniorka i pojedinačno i u parovima. Opet, kao i prošle godine, zbog obveze na turniru nije mogla nazočiti svečanosti, ali se u snimljenoj poruci zahvalila na iznimnoj nagradi rekavši da joj to daje poticaj za još bolje rezultate. Kazala je da iza rezultata stoje treneri, roditelji, ali i vjerna publika. U kategoriji sportašica još su bile nominirane atletičarka Ana Dobša i gimnastičarka Tijana Korent.

Za titulu najbolje momčadi borili su se juniorski sastavi Kuglačkog kluba Željezničar i Športsko streljačkog kluba Čakovec. Glasači su boljima proglasili rezultat strijelaca koji su osvojili dva prva mjesta na Prvenstvu Hrvatske u malokalibarskoj pušci. I kod ženske ekipe bile su dvije nominacije: Ženski rukometni klub Zrinski i Klub odbojke na pijesku Čakovec. Pobjeda u nacionalnom kupu kao i peto mjesto u 1. ligi donijeli su titulu čakovečkim odbojkašicama.

Titulu za najbolji par, štafetu ili posadu ponijeli su kući kuglači Željezničara Konrad Vikert i Leon Igrec koji su osvojili prvo mjesto na Prvenstvu Hrvatske u kategoriji kadeta. Priznanja mladim sportašima dodijeljena su Ivanu Dujiću (Atletski klub Međimurje), Kristianu Topličancu (Karate klub Globus), Konradu Vikertu (Kuglački klub Željezničar) i Emi Frančić (Klub odbojke na pijesku Čakovec).

Priznanja za obljetnice dodijeljena su Čakovečkom plivačkom klubu i Košarkaškom klubu Mladost Ivanovec za 20 godina djelovanja te Športsko streljačkom klubu Čakovec za 70 godina od osnivanja. Posebna priznanja koja se dodjeljuju osobama s invaliditetom pripala su članovima Čakovečkog plivačkog kluba Jakši Misloviću i Teu Škvorcu.

Najviše dobitnika bilo je u kategoriji Priznanje za perspektivne sportaše koje nosi ime po proslavljenom čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću. Priznanje je primilo 12 mladih sportašica i sportaša: Ana Filipović i Laura Strahija (Karate kub Globus), Meri Furdi i Matija Tropša (Čakovečki plivački klub), Marko Novak i Magdalena Lončar (Atletski klub Međimurje), Iva Hranilović i Klara Škvorc (Klub odbojke na pijesku Čakovec), Bianca Strbad i Karla Mihalković (Ženski rukometni klub Zrinski) te Jakov Sanjković i Alex Solarić (Muški rukometni klub Čakovec). Medalje su bile podijeljene i najuspješnijim sudionicima Ljetnih sportskih kampova Svaki tjedan sport jedan koji su prošle godine doživjeli 16. izdanje. Kampovi se organiziraju za čakovečke osnovnoškolce s ciljem kvalitetnog provođenja ljetnih praznika, a namijenjeni su djeci koja nisu uključena u sustav treniranja. Brončanu medalju za pet sudjelovanja na kampovima osvojili u Matija i Marko Strbad. Srebrnu medalja oko vrata za šest sudjelovanja dobili su Alex Žganec, Franka i Juraj Kolarić dok je zlato podijeljeno za sedam i osam sudjelovanja. Po sedam su imali Borna Brez, Fran Čonkaš, Petar Naglić dok je osam imala Eva Blažeka.

Svečanosti su prisustvovali i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović kao i dopredsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Anđelko Crnčec. Gradonačelnik Kovač u svojem je govoru istaknuo kako mu je izbor najboljih sportaša i ekipa jedan od najdražih događaja kojima svake godine prisustvuje. Podsjetio je kako se nemala proračunska sredstva ulažu u financiranje sportskih klubova, trenera, sufinanciranje troškova dvorana što rezultira masovnošću, ali odličnim rezultatima, posebice kod mladih.

Istaknuo je kako se s ulaganjima u sport i sportsku infrastrukturu nije stalo ni za vrijeme pandemije. „U posljednjih godinu i pol, završena je nova atletska staza na SRC „Mladost“ u Čakovcu, izgrađen pomoćni nogometni teren s umjetnom podlogom, izgrađena je I. faza Regionalnog teniskog centra Čakovec, počela je izgradnja otvorenih bazena. Obnovljeni su i dograđeni mnogi sportski objekti po mjesnim odborima, te će sve to, siguran sam, pozitivno utjecati na što brže vraćanje na „staro normalno“ poručio je čakovečki gradonačelnik sa željom da se sportaši što prije vrate na sportske terene i borilišta, a publika na tribine.