098/161 9380 [email protected]

U radnom posjetu Čakovcu i čakovečkim sportskim terenima u srijedu 27. svibnja boravio je predsjednik Komisije za sportsko graditeljstvo i okoliš Hrvatskog olimpijskog odbora Krešimir Ivaniš. Ugledni arhitekt i profesor na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, nedavno je primio i priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora, a posjet Čakovcu započeo je na Gradskim bazenima Marija Ružić. Upravo je čakovečke bazene uzeo kao primjer za svoje predavanje “O drvenim strukturama u dvoranskim plivalištima: o prednostima, o izazovima i specifičnim zahtjevima”.

Profesor Ivaniš tom je prigodom istaknuo kako je drvo najpogodniji materijal za plivališta, ali da treba svesti primjenu metalnih dijelova na minimum, ljepila i premazi trebaju biti otporni na mikroklimatske uvjete. Pohvalio je rad i angažman direktora EKOM-a Miodraga Novosela na održavanju, ali i vođenju bazena kazavši kako su čakovečki bazeni rijetki, ako ne i jedini u državi koji 80 posto prihoda ostvaruju kroz vlastito poslovanje. “Kada netko projektira bazena ili ih planira napraviti uvijek im kažem idite pogledati kako je to napravljeno u Čakovcu jer ste vi primjer kako se treba raditi” kazao je tom prigodom Ivaniš dodavši kako Istra i Međimurje mogu biti ogledni za puno toga.

Direktor EKOM-a Miodrag Novosel koji je i sam član Komisije za sportsko graditeljstvo i okoliš Hrvatskog olimpijskog odbora upoznao je gosta s tijekom sanacije rekreativnog dijela gradskih bazena. Od otvaranja bazena prošlo je više od 20 godina i ovo je prva veća sanacija. Neki drugi bazeni ili kupališta koji su duplo mlađi već su imali dvije ili tri sanacije. “Nama su problem bili zatvoreni ili zabrtvljeni dijelovi nosive konstrukcije jer njih nismo mogli održavati. Dijelovi koji su bili otvoreni su redovito održavani i njih nije potrebno sanirati ni mijenjati” kazao je Novosel.

U EKOM-u se nadaju kako će uz tvrtku INGOLAB, čiji su predstavnici također bili prisutni posjetu, bazensku konstrukciju uskoro vratiti pa skoro u prvobitno stanje. Dolazak Ivaniša iskorišten je i za predstavljanje planova izgradnje vanjskih bazena i regionalnog teniskog centra. Predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca i direktor Teniskog kluba Franjo Punčec Bojan Ružić kazao je kako se intenzivno radi na projektu, a prva faza izgradnja terena s tvrdom podlogom omogućila bi daljnji teniski razvoj najperspektivnijih članova kluba od kojih su neki najbolje u Europi u svojim uzrasnim kategorijama.

Ivaniš je posjet Čakovcu nastavio obilaskom stadiona SRC Mladost, radova na izgradnji terena s umjetnom travom, čakovečke streljane, a završio ga je na Teniskom centru Franjo Punčec. Poručio je svim donosiocima odluka vezanima uz sport da prilikom izgradnja sportske infrastrukture što više sade drveće i u planove uključe što više zelenila.