098/161 9380 [email protected]

U sklopu nacionalnog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Živjeti zdravo“ održana je druga aktivnost „Volontera u parku“. Na području naše županije aktivnosti organiziraju Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i Zajednica sportskih udruga Čakovca, a lokacija je Perivoj Zrinski.

Kako je objasnio koordinator aktivnosti i tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, zbog specifičnih epidemioloških preporuka ovogodišnje izdanje Volontera u parku razlikuje se od onih iz prijašnjih godina kada su to bile aktivnosti s velikim skupinama, često i s više stotina sudionika. „Ove godine radimo s manjim, homogenim grupama, a najbolja takva grupa nam je školski razred“ kazao je.

Tako je ove subote prijepodne u čakovečkom Perivoju Zrinski boravio 1a razred iz Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec. Prvašići iz Šenkovca za vrijeme jednog školskog sata odradili su uvodno vježbanje, a kasnije su imali edukativnu šetnju. Vježbanje je vodio volonter Goran Kolarić, trener u Čakovečkom plivačkom klubu i profesor tjelesne i zdravstvene kulture u III. OŠ Čakovec.

Volonterka Sara Srša iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode pak je kroz kružnu šetnju oko čakovečkog Starog grada Zrinskih upoznala mališane s poviješću Perivoja, zanimljivim podatcima oko drveća, s programom uvođenja vjeverica i detaljima oko parkovne arhitekture.

S učenicima je na aktivnosti bila i njihova učiteljica Nataša Veseli koja nije krila oduševljenje. “Svi su uživali jer osim što su naučili nešto novo, bili su zajedno na svježem zraku, vježbali su i kretali se. Uz novo znanje dodatno su osnažili i duh kolektiva, a najbolja reakcija bili su njihovi osmijesi” izjavila je Veseli i zahvalila Zajednici sportskih udruga Čakovca na pozivu. “Još od ponedjeljka kada sam im rekla kako ćemo sudjelovati na aktivnosti bili su jako uzbuđeni i radosni, tako da se preporučujemo i za ubuduće” poručila je.

rpt

Cilj aktivnosti “Volonteri u parku” je organizirati slobodno vrijeme za djecu i obitelj u parku, poticati usvajanje zdravih stilova života, razvijati prosocijalno ponašanje, njegovati međugeneracijsku suradnju, omogućiti socijalnu integraciju djece s poteškoćama u razvoju i očuvati životnu okolinu.