098/161 9380 [email protected]

Ovogodišnje izdanje Ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan” kojeg organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec razlikuje se od svih dosadašnjih. Prva razlika je bila da je po prvi put od 2005. početak kampova odgođen. Razlog je pandemija COVID-a 19, a koronavirus je razlog i nekim novim standardima na kampovima.Tako se svim sudionicima mjeri temperatura, ruke i obuća se dezinficiraju i koliko je to moguće drži se socijalna distanca.

No, ovogodišnji kampovi imaju i jednu novinu koja nije vezana u epidemiološku situaciju. Riječ je o predavanjima pa će tako svakog tjedna biti održano jedno korisno predavanje na različite teme. Prvo je bilo održano danas na kampu iz rukometa kojeg provodi ŽRK Zrinski u čakovečkoj 2. osnovnoj školi.

Predavač je bila nutricionist Marijana Krajačić, a tema zdrava prehrana. Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održala je 20-minutno zanimljivo predavanje na kojem je između ostalog poručila mladim sportašima da jedu tri komada voća dnevno, piju osam čaša vode, ne preskaču obroke, da jedu i orašaste plodove te da konzumiraju grickalice i slatkiše što rjeđe.

“Prvi put sam držala predavanje na ovakav način i moram reći da je bilo baš super”, rekla je Krajačić i dodala kako su malene glavice već do sada puno toga naučile. “Interakcija s njima je bila vrlo jednostavna jer ih u školi, ali i kod kuće uče pravilnoj prehrani. Puno su toga već znali i ovo im je bila samo potvrda da se dobro i zdravo hrane” smatra Krajačić.

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani kazala je kako je osim prehrane bitno i redovito kretanje, a to ovim osnovnoškolcima nije nedostajalo. Krajačić će sutra održati i predavanje na kampu iz košarke koji se poslijepodne održava na igralištu iza čakovečke Gimnazije Josip Slavenski. Oba predavanja bit će održana u okviru aktivnosti Volonteri u parku projekta Živjeti zdravo.

Kako najavljuju iz Zajednice sportskih udruga Čakovca predavanja će se održati i na drugim kampovima, a bit će ih održano još devet. Inače, Ljetni sportski kampovi “Svaki tjedan sport jedan” namijenjeni su učenicima čakovečkih osnovnih škola s ciljem da pod stručnim nadzorom što kvalitetnije i sportskije provodu školske praznike.

Kampove djeca iz Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje i majicu. Prijave se vrše na recepciji čakovečkih Gradskih bazena, a traju tijekom cijelog ljeta. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.