098/161 9380 [email protected]

Još jednom se, i ovog ljeta, koncept Ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“ pokazao dobitnim. Projekt koji je ljetos ušao u 18. godinu realizacije osim u čakovečkoj javnosti, prepoznati je i van granica Međimurja pa ga kopiraju brojne druge sredine. No, ipak u Čakovcu je najveća polaznost što potvrđuju i brojke – već je 400 djece sudjelovalo na kampovima. Osim što za simboličan iznos od 100 kuna djeca mogu sudjelovati na neograničenom broju kampova, dobivaju osvježenje, bidonu s logom kampa i prigodnu majicu.

Organizator, Zajednica sportskih udruga Čakovca traži i dodatne načine kako obogatiti program pojedinih kampova koji traju od ponedjeljka do petka, dva sata dnevno tijekom ljetnih praznika. Unatrag dvije godine čakovečki školarci na svakom kampu dobivaju i nove korisne informacije na različitim zanimljivim predavanjima. Ove godine predavanja su održali Gradsko društvo Crvenog križa i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Zajednica sportskih udruga Čakovca tijekom cijele godine ima odličnu suradnju s ovim ustanovama pa je logično da se to nastavi i na Ljetnim sportskim kampovima. Volonteri Gradskog društva Crvenog križa tako su održali prezentaciju pomaganja unesrećenima, a magistra nutricionizma Marijana Krajačić o zdravoj prehrani.

Marijana Krajačić zaposlenica je Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i posebnu pozornost u svom radu posvećuje prehrani najmlađih. Kako je rekla na predavanju prehrana djece treba biti raznolika, a obroci se ne smiju preskakati . „Važno je doručkovati svaki dan, a za obrok odabrati žitarice u kombinaciji s mlijekom ili mliječnim proizvodima te zdravije verzije sendviča pripremljene od npr. integralnog peciva s namazom od svježeg sira i deluxe šunkom te dodatkom povrća“ poručila je Krajačić polaznicima kampova dodavši kako je izuzetno važno piti dovoljne tekućine i to vode, dok sokove treba izbjegavati i konzumirati vrlo rijetko.

„Za međuobroke trebali bismo pojesti svježe voće ili voćnu salatu, mliječne proizvode ili orašaste plodove, ili sve to navedeno u smoothie obliku pripremljenom kod kuće. Grickalice i slastice treba jesti rijetko i u umjerenim količinama. Na tanjuru trebamo imati što više namirnica različitih boja jer je tada obrok zdraviji i daje nam sve vitamine i minerale koje trebamo da bismo mogli rasti i razvijati se“ kazala je Krajačić.

Na zdrav način prehrane obavezno se nadovezuje i tjelesna aktivnost koju brojni čakovečki školarci imaju tijekom ljeta zahvaljujući sportskim kampovima. I u nastavku projekta „Svaki tjedan sport jedan“ očekuju se zanimljiva predavanja. Tako će u tjednu od 18. do 22. srpnja na kampovima iz karatea i šaha predavanje održati Hrvatska gorska služba spašavanja.