098/161 9380 [email protected]

Središnji državni ured za šport u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Međimurske županije i Zajednicom sportskih udruga Čakovca organizirali su konferenciju na temu “Strateško i programsko financiranje športa – nacionalni program športa 2019.-2026.”. Otvarajući konferenciju zamjenik državnog tajnika za šport dr.sc. Krešimir Šamija zahvalio se gradskoj i županijskoj zajednici na domaćinstvu i istaknuo glavne segmente programa športa za sljedeće razdoblje.

Kazao je kako je riječ o strateškom dokumentu koji je dobio podršku i pozicije i opozicije u državni. Podsjetio je na važnost sporta u našem društvu, naglasivši kako je Hrvatska među tri najbolje zemlje po broju osvojenih medalja po glavi stanovnika. “Važnu ulogu u razvoju sporta ima sport na lokalnoj razini i lokalna infrastruktura kojima SDUŠ daje sve veću podršku” istaknuo je. Govoreći o količini sredstava koje Središnji državni ured za šport putem natječaja dodjeljuje udrugama na lokalnoj razini kazao je kako taj iznos raste iz godine u godinu. Povećan je iznos namijenjen obuci neplivača, a želja je omogućiti bavljenje sportom svima s ciljem poboljšanja zdravlja nacije.

“Veliku priliku nude EU sredstva iz Erasmusa + koja će biti još veća, a do sada smo bili izuzetno uspješni pri prijavi na ta sredstva” rekao je Šamija. Zaključio je kako će hrvatski šport biti još bolji 2028. godine. Zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović kazao je kako Čakovec znatni dio proračunskih sredstava izdvaja za udruge, a posebice sportske. Pohvalio se nedavno dobivenim statusom Europskog grada sporta za 2020. što smatra velikim priznanjem, ali i podstrekom za daljnji rad.

U ime gradske i županijske sportske zajednicama okupljenima se obratio predsjednik Zajednice sportskih udruga Čakovca Bojan Ružić kazavši kako na našem području postoje brojne udruge, veliki broj registriranih te još veći broj rekreativnih sportaša. Rekao je kako Zajednice provode brojne projekte od kojih neke sufinancira SDUŠ-a poput Ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”. Istaknuo je uspješno odrađene infrastrukturne projekte kao što je sanacija atletske staze te najavio potrebu za izgradnjom vanjskih bazena, umjetne trave na travnjaku SRC Mladost te preseljenja teniskog centra na lokaciju kod gradskih bazena.

Kako je naglasio Ružić potreba za novim teniskim centrom potrebna je ne samo zbog velikog broja igrača u trenažnom pogonu, prije svega mladih nego i zbog vrhunskih rezultata gdje su poneki članovi Teniskog kluba Franjo Punčec među najboljima u svijetu. Inače, konferencija je imala devet tema i isto toliko predavača te je okupila sportske djelatnike, predstavnike gradova i općina sa sjevera zemlje i predstavnike udruga. Prva je to od nekoliko konferencija koje SDUŠ planira održati u par hrvatskih gradova. Predstavnici SDUŠ-a pohvalili su međimursku i čakovečku sportsku zajednicu kao prave domaćine i odlične organizatore dodavši kako će i u budućnosti računati na njih kod organizacije sličnih evenata.